Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen.
Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing. Bacteriën groeien het snelst tussen temperaturen van 10 – 60 ⁰C. Terugkoeling of snelkoeling is de manier waarop het voedsel in 1,5 à 2 uur van 70 ⁰C tot onder 5 ⁰C wordt gebracht. Door snel te koelen kunnen producten tot vijf dagen worden bewaard zonder merkbaar of proefbaar kwaliteitsverlies na opwarmen.
De term inkoelen, snelkoelen, invriezen, snelvriezen of shockfreezing
- kan alleen gebruikt worden in gevallen waar heel snel een bepaalde
temperatuurzone wordt overbrugd, waar men erin slaagt de temperatuur heel snel te doen dalen.
Kenmerken:
Waar moet ik op letten?
Om de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen is het aan te raden om voor het beste resultaat de apparatuur zo snel mogelijk na bereiding te gebruiken en niet tijdens het proces bij te vullen. Uitdroging kan je voorkomen door gerechten niet te lang in de terugkoeling te zetten.
Bij aanschaf van een blastchiller, snelkoeler of terugkoeler is een kerntemperatuurmeter aanbevolen.
Let goed op de koelingscapaciteit en de luchtstroom in de machines.
Houd daarnaast de hoeveelheid, het type en de gevoeligheid van de te koelen gerechten in gedachten.
Prijs indicaties
De prijzen van snelkoel apparatuur (schockers en schock freezers)
worden met name bepaald door de koelcapaciteit in combinatie met lucht snelheid t.o.v. de hoeveelheid kg te koelen product.Dit varieert voor de kleinere stekkerklare modellen van € 3.500,-- / € 8.500,-- excl. BTW , afhankelijk de hoeveelheid (15 – 90 Kg) te koelen product. Voor de grotere snel koel-vries systemen moet er rekening worden gehouden dat deze uitgevoerd moet worden met een separaat opgestelde koelmachine.
Voor een uitvoerig en deskundige advies kunt u contact opnemen met onze Uw Slager partner Emondt KMI Fresh Food Interiors
Tel: +31 55 200 2999
E-mail: info@emondt.nl
Website: www.emondt.nl