Omzet groeit met voorverpakken
Voorverpakken vermindert afval en verlies. Het zorgt voor meer ruimte voor het ambacht. Maar vooral groeit de verkoop. En niet weinig ook. Uw Slager Ornée-Bolier en Bruintjes vertellen er over.
Tekst: Xandra Veltman
Slagerij Ornée-Bolier stamt van vóór 1900. Johan Brouwer is de ‘zoveelste’ opvolger, een neef van de Ornée-kant en een succesvol Uw Slager. Hij floreert goed in de binnenstad van Zierikzee. “We hebben klanten uit alle lagen van de bevolking, particulieren en ondernemers, jong en oud, arm en rijk. In deze Coronatijd mogen maar drie klanten tegelijk de winkel in. We willen mensen ook niet laten wachten dus hebben we onze manier van bedienen en werken aangepast. Ik heb bijvoorbeeld een mooie vacuüm map-verpakkingsmachine. Samen met Alex Joosten van Booijman Foodimpuls heb ik een en ander uitgeprobeerd met het Map-voorverpakken van vleeswaren en met de toonbankinrichting. Ik verpakte tien verschillende soorten vleeswaren, stickerde ze compleet met THT datum en ingrediënten er op, en startte met 3 pakjes voor € 6,-. Ik maakte foto’s en posters, zette de actie online en het liep meteen als een trein.”
Consumentengedrag
Dat stickeren is belangrijk, weet Dick Bruintjes, derde generatie Bruintjes van Uw Slager Bruintjes in Zwartsluis. Hij heeft eveneens veel succes met voorverpakken. “Ik heb vijftien jaar als chef-slager in de supermarkt veel geleerd over consumentengedrag. Mensen willen gewoon heel graag weten waar ze aan toe zijn en wat iets kost. Duidelijk stickeren dus!” In 2020 verbouwde hij de zaak en koos een nieuwe winkelinrichting. “In plaats van een kleine vriezer heb ik nu een grote dubbeldeurs vrieskast voor soepen en frituursnacks. Ook heb ik een groot voorverpakmeubel waarin ik alles presenteer dat vroeger - soms wat weggemoffeld achter het verse vlees - in de toonbank stond. Nu is het overzichtelijk ingericht en kunnen de klanten er zelf goed bij. Bovendien heb ik flink geïnvesteerd in de verlichting van de winkel met spots op de juiste plekken. De pandemie, de nieuwe winkelinrichting en de voorverpakte producten stimuleren de verkoop flink! Een voorbeeld: voor de verbouwing maakte ik zo’n zeven tot acht kilo filet Américain per week. Nu veertien tot vijftien kilo. Precies hetzelfde product, alleen voorverpakt en geprijsd binnen handbereik van de klanten. Zij maken gretig gebruik van de voorverpakte waren, helemaal als het druk is. Hetzelfde geldt voor voorverpakte Meat&Meals maaltijden.”
Tevreden klanten
Johan Brouwer herkent dat. Na het succes met de voorverpakte vleeswaren besloot hij hetzelfde te doen met salades. “Het is super! Klanten vinden het fijn. Ze hoeven minder lang te wachten en nemen meer bakjes mee. In elk bakje schep ik standaard twee ons. Zo verkoop ik automatisch al meer dan als mensen ‘een onsje’ bestellen. Het is geen zelfbediening, net als bij vers snijden of scheppen is het bediening, alleen gaat dit heel snel. Wil iemand toch iets vers geschept of gesneden, dan doen we dat. Voor ons is dit ideaal: de producten verkleuren minder snel en ze blijven langer goed. Ik heb minder afval en verlies, het is hygiënischer en efficiënter. ’s Morgens kijk ik alles na, sticker de producten en sorteer de bakjes in de toonbank, met acties op de voorgrond. Ik kan meer uitstallen; voorverpakkingen nemen minder ruimte in dan grote saladebakken. Ik overweeg nu om tapas te gaan voorverpakken. Dan houd ik meer tijd over voor m’n ambacht, voor het vlees en de vele soorten vleeswaren en de worsten die ik zelf graag maak. Het personeel kan ook meer gevarieerd werk doen. Bovendien zijn in deze tijd de complete menuutjes enorme hardlopers, daar heb je je mensen ook voor nodig.”
Voor elk wat wils
“Wij zijn er voor het ambacht en niet te vergeten het sociale praatje”, beaamt Bruintjes. “Ik wil niet alles voorverpakken, dan kan de consument net zo goed naar de supermarkt. Maar ik kan wel een goede mix creëren. Vleeswaar, salades, filet Américain, rookworst of knakworstjes kun je net zo goed voorverpakken. Negen op de tien klanten neemt iets mee uit het voorverpakmeubel. Zo pakken klanten vaak ook nog wat extra’s mee terwijl ik een vleesbestelling voor hun klaarmaak. Ondertussen geeft het mij meer tijd om m’n specialisaties op de voorgrond te zetten. Zwartsluis is een klein dorp en net als bij Johan Brouwer heb ik klanten van bijstandsniveau tot miljonair. Het past bij ons om voor elk wat wils te bieden. Ik wil attractief zijn qua kwaliteit én prijs. Dus heb ik specialiteiten en aanbiedingen in allerlei prijsklasses.”
Duidelijke kassabon
Ordening en duidelijkheid, dat maakt het werkbaar voor de slager en prettig voor de klant. Zo heeft Johan Brouwer vanaf het begin een strak schema opgezet. Daarop houdt hij bij wat ze ’s morgens snijden, en noteert direct wat er ‘s middags te weinig is. Het loopt op rolletjes.
Daarbij moet de barcode mét de prijs duidelijk zichtbaar op de verpakking staan, betoogt Bruintjes. De prijs voor de klant, de barcode voor je kassasysteem. De klant kan alles ook teruglezen op de kassabon. Nu al weet hij het zeker: als hij vandaag weer moest verbouwen met de wetenschap van nu, dan werd zijn meubel met voorverpakte producten wel iets groter.